Om projektet

Firefront_profilbild1 Konsertkonceptet Fire Front Rock Night syftar till att inspirera unga tjejer inom rock, punk och metal. Projektet startades sommaren 2015 och drivs av Hanna Olsson, sångerska i bandet Nocean från Stockholm.

– Vi behöver fler kvinnor inom rockscenen. Festivalerna ligger efter i jämställt bokande men det är också fler män som håller på med den här genren, säger Hanna Olsson, projektledare för konceptet. Överallt dyker det upp band med kvinnliga musiker. Thundermother, Amaranthe, och Battle Beast är några nordiska band som blivit framgångsrika på senare tid. Det startas flera Facebookgrupper med ”Female Fronted Bands” som tema.

– För att festivalerna ska få större utbud av band, och fler kvinnor på scen, så krävs mer inspiration och fler förebilder. Som ung tjej vill man se upp till någon och tro på sin egen förmåga. Därför vill jag ordna konserter som ska inspirera och peppa tjejer att själva vilja stå på scenen, säger Hanna Olsson.

Konceptet innebär att tre-fyra band spelar och varje band har minst en kvinna som medlem. De band som bokas ska hålla hög musikalisk kvalitet och imponera. Husbandet är Hannas egna hårdrocksband Nocean, men konceptet kan också göras i andra städer med helt andra band och samarbeten kan göras över länsgränserna. Första evenemanget var den 5 september 2015 på Kafé 44 i Stockholm, för den yngre publiken. Intresset för konceptet blev enormt, flera tidningar hörde av sig.
– Jag var med i flera intervjuer och arrangörer från andra kommuner har hört av sig om samarbeten. Studieförbunden har varit otroligt hjälpsamma, säger Hanna Olsson.